Ajankohta

19.11.2019 09:00 – 19.11.2019 16:00

Paikka

Tapahtumatalo Bank, Unioninkatu 20, 00130 Helsinki / HUOM! Koulutuksen paikka muuttunut

Hinta jäsenille

475 € + alv 24%

Hinta (ei jäsenet)

625 € + alv 24%

Järjestäjä

ProCom

Ilmoittautumistilanne

Tilaa on vielä

Viestintäammattilaiselle eettiset kysymykset ja vastausten etsintä ovat arkipäivää. Yhdessä määritellään, mikä on milloinkin oikeaa ja hyvää viestintää ja keiden kannalta. Päätetään, viestitäänkö vai ei; jos viestitään, niin miten, milloin ja missä; sekä miten perustellaan ratkaisuja eri osapuolille. Viestintäammattilaisen haasteena on avata erilaisten ratkaisujen syitä ja seurauksia. Lakien noudattaminen ei useinkaan riitä. Tästä koulutuspäivästä saat tietoa ja inspiraatiota viestinnän etiikasta ja soveltamisesta 2020-luvulla!

Koulutuspäivän tavoitteet:

 • syventää ymmärrystä viestinnän etiikasta, etiikan merkityksestä ja käytännöistä
 • kuvata viestinnän eettisiä riskejä ja haasteita nykyisessä viestintäympäristössä ja medioissa
 • vahvistaa viestijän roolia ja identiteettiä eettisenä asiantuntijana ja neuvonantajana
 • tarjota osallistujille toimintamalli, miten etiikka huomioidaan ja konkretisoidaan käytännön viestinnän suunnittelussa ja toteutuksessa.

Sisältö

Aamupäivä klo 9–12

Viestinnän eettisiä haasteita juuri nyt

 • Informaatio, disinformaatio, propaganda, promootiot ja vihapuhe
 • Viestinnän, markkinoinnin ja journalismin sekä näihin liittyvien ammattien rajapinnat ja erot etiikan kannalta
 • Avoimuus ja osallistaminen vs. yksisuuntainen sanelu
 • Sidosryhmien erilaisten odotusten kohtaaminen
 • Sääntelyn ja lakien rajoissa: mitä voi sanoa ja mitä ei
 • Digitaalinen viestintäympäristö: algoritmit, tekoäly ja data
 • Etiikan kytkeytyminen strategiseen viestintään ja viestintästrategiaan.

Viestinnän etiikkaa käytännössä

 • Johtamisen etiikka ja viestinnän etiikka – erottamaton pari
 • Viestinnän eettiset ohjeet työyhteisöön sovellettuina
 • Viestinnän eettiset ohjeet viimeaikaisten julkisten esimerkkien valossa

Lounastauko klo 12–13

Iltapäivä klo 13–16

Käytännön ratkaisuihin

 • Strateginen viestintä ja etiikka - miten sovittaa yhteen?
 • Mitä kysymme, kun suunnittelemme viestintätuotosta, esim. strategian tai muutosviestintää, tiedotetta, julkistusta, julkaisua, tilaisuutta, vastausta, haastattelua
 • Mitä kysymme, kun tilanne on päällä, kun meiltä kysytään tai vaaditaan selitystä tai kun olemme poikkeustilanteessa tai kriisissä?

Eettisen viestinnän toteutus organisaatiossa - yhteenveto

 • Eettisten periaatteiden perehdytys viestinnän avainhenkilöille: tärkeimmät koko henkilöstön jakamat asiat - mitä jokaisen pitää tietää
 • Toimintamalli ennakoivaan ja tilannekohtaiseen viestintään

Loppukeskustelu ja päätös.

16.00 Koulutuspäivä päättyy

Kouluttajat

FT Henrik Rydenfelt on käytännöllisen filosofian ja viestinnän dosentti Helsingin yliopistossa sekä tutkijatohtori Oulun yliopistossa. Hänen tutkimuksensa käsittelee etiikan mahdollisuutta tieteenä, viestinnän, median ja tekoälyn eettisiä kysymyksiä sekä demokratiaa ja kansalaisuutta. Henrik on Viestinnän eettisen neuvottelukunnan (VEN) puheenjohtaja ja Etiikka.fi-sivuston vastaava toimittaja.

Professori Elisa Juholin on Helsingin yliopiston ja Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulun dosentti. Hän on toiminut pitkään yhteisöviestinnän akateemisissa tehtävissä, luennoi erilaisille yleisöille sekä valmentaa organisaatioiden johtoa ja asiantuntijoita.  Hänen erikoisalueitaan ovat työyhteisöviestintä, strateginen viestintä, viestinnän etiikka ja vastuullisuusviestintä sekä viestinnän mittaus ja arviointi. 

Hinnat ja ilmoittautuminen

Hinta
Koulutuksen hinta on ProComin jäsenille 475 euroa + alv. 24 %, muille 625 euroa + alv. 24 %. Hinta sisältää koulutuksen, koulutusmateriaalin sekä kahvi- ja lounastarjoilun.

Mikäli organisaatiostasi osallistuu kaksi tai useampi, saavat kaikki koulutuksen hinnasta 15 % alennuksen. Alennusta ei voi yhdistää muihin alennuksiin. Mikäli suoritat ProComPRO-kokonaisuutta, sisältyy koulutuspäivä kokonaisuutesi hintaan.

Ilmoittautuminen
Ilmoittautumiset tämän sivun ilmoittautumislomakkeella viimeistään 12.11.2019. Lisätiedot ja tiedustelut: procom@procom.fi.

Huom! ProComin jäsen, varmistaaksesi koulutuksen osanottajamaksun jäsenhintaan, muistathan kirjautua jäsensivuille alla olevasta linkistä.

Peruutusehdot
Viimeinen peruutuspäivä on kahta viikkoa (14 vrk) ennen tilaisuutta. Mikäli osallistuminen perutaan tämän jälkeen (3-13 vrk ennen tilaisuutta), laskutamme 50 % tilaisuuden hinnasta. Kaksi (2) arkipäivää ennen tilaisuutta tai sen jälkeen tehdyistä peruutuksista veloitamme koko osallistumismaksun. Osallistujan vaihto koulutukseen on maksutonta. Peruutukset osoitteeseen: procom@procom.fi.

Pidätämme oikeuden vähäisiin ohjelmanmuutoksiin. Koulutuksen toteutuminen vahvistetaan riittävän ryhmäkoon muodostuttua.

Kiinnostuitko MuutosPRO-koulutuskokonaisuudesta? Kysy lisää ProComin toimistolta: procom@procom.fi tai puh. (09) 135 7775.

Ilmoittautuminen tapahtumaan on päättynyt.

Ilmoittautumisen yhteydessä annettavia tietoja käsitellään ProCom - Viestinnän ammattilaiset ry:n jäsenrekisterin
rekisteriselosteessa ja ProCom Oy:n asiakasrekisterin rekisteriselosteessa kuvatulla tavalla. Lue lisää rekisteriselosteista.